Så Arbetar Vi

E.L.S.A. jobbar enligt IMMI's metoder och tänk!

 


IMMI står för Individanpassade Metoder Motiverande Instruktörer (hundträning baserad på kunskap om hundens ursprung och behov, inlärningspsykologiska modeller och etik).

 

Vi är alla individer, både människor och djur lär sig snabbare om de får positiv förstärkning (löneförhöjning) för rätt beteende. Vi är båda känslovarelser!

 

Positiva förstärkningar kan vara olika saker: mat, lek med dig eller en hundkompis, ord, klapp & kel eller ett bad i sjön.

 

Det som hunden upplever som positivt vill den gärna göra igen, det leder till upprepningar av de handlingar som ledde till den känslan.

 

Hunden skall vilja göra det du ber den om, inte göra det du ber den om för att slippa obehag.

 

Att upprätthålla tillit och respekt, samt med ett lugnt kroppsspråk så motiverar vi hundarna på ett positivt sätt, vilket leder till samarbete. 


Aktivering är en del av vår vardag.

 

Vi på E.L.S.A. är noga med att hundarna skall få en så bra dag som möjligt hos oss i form av aktivering där de får använda nos, hjärna och även kroppen.

 

Alla hundar oavsett ras och storlek mår bra av att få använda detta, det bygger självförtroende och en sund kropp, precis som det gör för oss människor när vi får olika utmaningar vi kan klara av - DÅ VÄXER VI SOM INDIVIDER.

 

Vi gömmer godis i träd, på marken och lättare spår så att de får använda nosen. För hundens hjärna använder vi oss av både köpta och egengjorda saker som gör att hunden får tänka till och lösa uppgifter.

 

På promenaderna får vi hundskötare använda oss av fantasin och se vad som finns både i staden och i skogen som man kan använda som aktivering, t.ex. stubbar, stenar, stockar, bänkar eller trappor som hundarna kan hoppa över, krypa på eller under, sitta, ligga med mera.

 

Ibland sätter vi upp enklare agility/rallylydnads-banor, aktiveringsbanor och ordnar egenbyggd pool på somrarna ute i vår rastgård, något som är uppskattat av både människa och hund!


Utbildning och erfarenheter

E.L.S.A.s personal har genomgått en hunddagisutbildning med hundinstruktör och beteendeutredare.

 

Vi har fått en lärorik och motiverande utbildning som innehöll:

  • Hundens beteendebehov och etologi
  • Hundens kommunikation
  • Problemhund och problemägare på hunddagis (trots att vi inte har några såna <3)
  • Stress hos hund
  • Djurskyddslagstiftning
  • Smittspridning
  • Enklare hundsjukvård
  • Raskunskap
  • Aktivering

 

Vi är många som har och lever med intresset hund. Vi vidareutbildar oss i den mån vi kan kontinuerligt och försöker fördjupa oss i det som intresserar och betyder välmående för hundarna.